Cukier najniżej od 6 lat

Patrzcie na drzewa. Gdy widzicie, że wypuszczają pączki, sami poznajecie, że już blisko jest lato.” – ten biblijny wers opisuje ważną zasadę inwestycyjną – szukamy takich spółek, które za chwilę zakwitną. Kupujemy przyszłość, a nie przeszłość. Tak samo analiza fundamentalna, która na tym blogu dominuje pomimo, że bazuje na przeszłych danych, ma dać odpowiedź, czy spółka ma potencjał do wzrostu.

Ostatnio moją uwagę zwróciły notowania cukru. Zalicza on kolejne minimum i to nie byle jakie, bo kurs jest najniżej od 6 lat.

A taka sytuacja to dla jednych korzyść, a dla drugich problem.
Jest to zdecydowanie pozytywna informacja dla producentów słodyczy. Dla nich cena cukru i kakao to znacząca część kosztów. Ich spadek powinien zatem poprawiać rentowność działalności.
Na giełdzie mamy przedstawicieli tego sektora – Wawel, Colian i Otmuchów. Zatem oni powinni w kolejnych kwartałach poprawiać swoje wyniki.
Sprzyja temu też spadek ceny kakao, które zbliża się do minimów rocznych.

A po drugiej stronie jest Astarta – ukraiński producent cukru, który będzie otrzymywał mniej za swoją produkcję.

Komu jeszcze może sprzyjać spadek cen cukru. W pewnym stopniu producentom napojów słodzonych – Kofola, Colian (z marką Hellena). Ale dla nich akurat są czynniki bardziej istotne – np. pogoda latem.
Dla ludzi niższe ceny cukru to również korzyść, bo mniej wydadzą słodząc herbatę czy piekąc ciasta.
A gorzej mają rolnicy od buraków cukrowych i … my, którzy zmuszani jesteśmy potem do ich dotowania (link):
„Pomoc przyznawana jest sektorom, które
mają szczególne znaczenie ze względów gospodarczych, społecznych lub
środowiskowych oraz żeby zapewnić zachętę do utrzymania aktualnych
poziomów produkcji.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ustaliło stawkę płatności związaną z produkcją buraków na poziomie 400 euro/ha.”

4 komentarze do “Cukier najniżej od 6 lat

  • 31 marca, 2015 o 11:08 am
    Permalink

    Dla polskich producentów kierujących swoją produkcję głównie na rodzimy rynek warto przeanalizować koszty tych surowców w przeliczeniu na PLN, gdyż kurs USD/PLN niweluje sporą część korzyści spadku cen w USD.

    • 31 marca, 2015 o 11:31 am
      Permalink

      cukier
      Dziś ok. 12,0c/lb = 46gr/lb
      31.12.2014 14,5c/lb = 51gr/lb
      30.06.2014 18,0c/lb = 55gr/lb
      31.12.2013 16,5c/lb = 50gr/lb
      31.12.2012 19,5c/lb = 60gr/lb
      31.12.2011 23,3c/lb = 80gr/lb

  • 31 marca, 2015 o 3:13 pm
    Permalink

    Astarta pokazała całkiem dobre wyniki, pomimo zamieszania z cukrem i ukrainą.

    Astarta #AST – Ukraiński producent cukru, wyniki publikuje dopiero 10 kwietnia, ale pokazała wstępne wyniki – wyglądają one ciekawie i to pomimo hiperinflacji u naszego sąsiada:

    Szacunkowe Przychody skonsolidowane wzrosły o 8% do 352 millionów EUR Zysk operacyjny w wzrósł do 135 millionów EUR (+66%) EBITDA wzrosła do 116 millionów EUR (+90%) Dług netto spadł o 18% do 216 millionów EUR

Możliwość komentowania została wyłączona.